Vaellukset

Karhunhampaan voi suorittaa Luiro'17 :lla!

Luiro17 logo pien

Liity kasvavaan joukkoon Karhunhampaiden kantajia! Lue ja motivoidu Kati Larkkosen aiemmasta jutusta ja ole yhteydessä vaelluksen johtajiin: versovaellus at gmail piste com jos olet kiinnostunut Karhunhampaan suorittamisesta! Autamme olosuhteiden järjestämisessä niin, että suoritusvaatimukset täyttyvät.

Katso lista versolippukuntiin myönnetyistä Karhunhampaista:

Lue lisää: Karhunhampaan voi suorittaa Luiro'17 :lla!

LeMi ja Luiro'17 -tiimi järjestää vaellus- ja retkikuvakilpailun

Näytä meille muille versoille mikä on ollut mieleenpainuvin retki- tai vaellushetkesi. Kenties maisema, kahvitauko tai kaverikuva? Tai ehkä taiteellisesti kuvattu hyttysinvaasio, läpimärät varusteet tai rakkoja täynnä olevat jalat?

Sinä päätät – Versot arvioivat ja kuvaajat voivat voittaa mukavia tuotepalkintoja!

Lue siis säännöt ja osallistu!

Lue lisää: LeMi ja Luiro'17 -tiimi järjestää vaellus- ja retkikuvakilpailun

Ateriaraaka-aineiden kuivatus vaellukselle

 

Kirjoittajana ja kuvaajana tässä jutussa Tuomas Luotola.

Viime vuosina olen itse ruvennut entistä enemmän kantamaan tunturiin itse kuivaamiani ruoka-aineita. Syynä tähän on ollut ruoan maku, halvempi hinta valmiisiin ruokiin verrattuna ja kokeilumieli. Netistä ja kirjallisuus löytyy paljon vihjeitä ruokien kuivaukseen. Kuivaaminen on paljon helpompaa kuin miltä se aluksi tuntuu. Ja lähes mitä vain voi kuivata. Kokeile rohkeasti, itsekin aion jälleen tehdä niin.

Katso myös jutun video eri kasvisten kuivatustuloksista.

Lue lisää: Ateriaraaka-aineiden kuivatus vaellukselle

Kuukauden vaelluskasvo - Juha

 

Olen Juha Härkönen, 42, Kauhavan Erä-Versoista. Olen seikkailijavartion johtaja.

• Milloin olet käynyt ensimmäisen kerran lapissa vaeltamassa?
Ensimmäinen kerta lienee ollut vaelluskibarilla Muoniossa isosena ehkä -90 luvulla. Lapissa oli tullut käytyä isän kanssa Näätämöllä perhokalastamassa ja Norjan Lyngenissä partiokavereitten kanssa. Kesällä vein omat vaimoni ja lapset Helmi 5, Elmeri 8, Onni 10 ja Tilda 13 jäätikkövaellukselle Norjaan.

• Miksi käyt vaeltamassa?
Vaeltaminen on mielestäni vähän kuin pienoiselämä – sillä on alkunsa ja loppunsa. Hyvän vaelluksen voi kokea ikään kuin kolmeen kertaan, suunnitellen, vaeltaen ja sitten muistellen.

Joskus varusmiehenä opeteltiin sissihommia ja oma ryhmänjohtajani kertoi totisena pimeässä metsässä kun oltiin tultu bussista pois: "Se on nyt vähän niinkuin omista jaloista kiinni päästäänkö kotiin", näinhän se on normielämässäkin.

Lue lisää: Kuukauden vaelluskasvo - Juha

Vesi vaelluksella

Lyhyemmille päiväretkille ja jopa lyhyille yöretkille kannetaan usein juoma- ja ruokavedet mukana. Viikon reissulla tämä ei painon vuoksi enää onnistukaan. UK-puistossa vesihuolto ei onneksemme tuota ongelmia minään vuodenaikana.

Lue lisää: Vesi vaelluksella

Ruoanvalmistuksen vaiheet retkikeittimellä

Sujuvan ja ennen kaikkea syömislämpöisen aterian pohjana on ennakkovalmistelut ja valmistusjärjestyksen miettiminen valmiiksi. Näin on erityisesti kun ateria koostuu useasta osasta.

Oheisella videolla Tuomas Luotola demonstroi siisteissä sisäolosuhteissa miten raaka-aineista valmistetaan ateria niin, että kaikki aterianosat kuumia vielä tarjoiluvaiheessa.

Makkara vaeltajan polulla pitää – voisko sitä syödä muutakin?

Kirjoittajana tässä jutussa Tuomas Luotola.

Vaelluksilla ruokailuun voi suhtautua parillakin tavalla. Se voi olla vain välttämätön paha, jotta saadaan energiaa liikkumiseen tai osa vaelluksen viehätystä. Reissuilla pääsee helpoimmalla erilaisilla valmiilla retkimuonilla ja pikapuuroilla, mutta kuten ehkä aiemmasta jutusta huomataan lämpimästi suosittelen kokeilemaan vähän jotain erikoisempaakin. Pienellä vaivannäöllä saat enemmän "kotiruoalta" maistuvia aterioita.

Lue lisää: Makkara vaeltajan polulla pitää – voisko sitä syödä muutakin?

Mahtava idea! Mäkin haluun karhunhampaan!

Kirjoittajana tässä jutussa Kati Larkkonen Jyväskylän Versoista.

Oletko ikinä miettinyt, miten vaellus vaikuttaa fyysiseen kuntoosi? Tai mitkä tekijät vaikuttaa kuljettuun päivämatkaan vaelluksella? Tai miten some ja vaellus sopivat yhteen? Joku on, ja onpa näistä aiheista päädytty tekemään myös tutkimus, joka on tuonut "tutkijalleen" karhunhampaan, eränkävijän diplomin, partiopaidassa kannettavaksi.

Tiivistetysti karhunhammassuoritus on vaellus, jonka aikana tehdään harrastetutkimus, joka raportoidaan Suomen Partiolaisten karhunhammasraadille. Karhunhampaita on versoissa suoritettu yhteensä 13 kappaletta – yksi karhunhammas on mennyt Lapualle, yksi Hämeenlinnaan, kaksi Turkuun ja loput Jyväskylään. Ja tälläkin hetkellä on kaksi hammasta odottamassa raadin lausuntoa...

Lue lisää: Mahtava idea! Mäkin haluun karhunhampaan!

Ensiapu vaelluksella – hygienia jatko-osa

Hygienia

Hygienia on mahdottoman hieno sana, jonka kaikki periaatteessa ymmärtävät “pese kädet”-tyyppisistä ohjeista. Tarkkaanottaen hygienia tarkoittaa, että ympäristö ja ihminen pidetään erillään sillä tavoin, että ihminen säilyy terveenä.

Tässä jatko-osassa Ensiapu vaelluksella -juttuun käsitellään sitä miten pysyä terveenä vaelluksella useimmista taudeista ja myrkytyksistä. Ennaltaehkäisy on myös hygienian tavoite. Siispä jatkamme samassa hengessä sillä, miten torjua kaikkea ikävää ja kurjaa mitä huolimattomasta "ympäristön ja ihmisen erillään pidosta" voi aiheutua. Älkää pelätkö vaikeat sanat loppuvat tähän ingressiin.

Lue lisää: Ensiapu vaelluksella – hygienia jatko-osa

Ensiapu vaelluksella

Vaelluksella jos missä on syytä pysyä mahdollisimman terveenä. Liikkuminen taakan kanssa kipeänä ja heikkona on vähintäänkin hidasta ja uuvuttavaa, mutta pahimmillaan terveydelle vaarallista. Voi myös olla, että sairastuminen tai tapaturma keskeyttää monen muunkin mukavan loman ja aika meneekin avun hankkimisessa. On siis tärkeätä pyrkiä ehkäisemään sairastumiset ja tapaturmat kokonaan.

Tässä artikkelissa ei käsitellä varsinaisia hoitotoimenpiteitä. Niistä löytyy tietoa vallan hyvin ensiapuoppaista. Tavoitteena on esittää ne erityispiirteet ensiavussa tai oikeastaan jo ennaltaehkäisyssä, jotka takaavat onnistuneen vaelluksen.

 

Lue lisää: Ensiapu vaelluksella