Lapsi- ja nuorisotyöntekijän aloituspakki

tool rack by l marieJohdanto

Onneksi olkoon työpaikan johdosta! Tähän on koottu muutamia tietoja, joiden avulla työsuhteen aloittaminen on sinulle toivottavasti helpompaa.

PERUSASIAT KUNTOON

Työsopimus

Tee työnantajan kanssa kirjallinen työsopimus. SVK:lla on työsopimuspohja sekä määräaikaiselle, että toistaiseksi voimassa olevalle työsuhteelle. Huomaa, että työnantaja ei voi ehdottaa määräaikaisuutta ilman todellisia perusteita (työn projektiluonteisuus, työn kausivaihtelu). Pohjan saa Teopoliksesta pyytämällä talousjohtajalta, tai Vapiksen resurssipankista. Vahva suosituksemme on, että käytät valmista sopimuspohjaa.

Palkka

Käy työnantajan kanssa avoin keskustelu palkasta ja sen perusteista.
Vapaakirkolla on käytössä omat suosituspalkkataulukot, joissa on määritelty palkan eurorajat sekä perusteet. Saat ajantasaiset palkkataulukot Vapaakirkon taloustoimistosta.
Palkkasi koostuu perusosasta ja henkilökohtaisesta osasta (joka on 0-40% perusosan lisäksi). Nyrkkisääntönä voi pitää, että henkilökohtaisessa osuudessa 20% tarkoittaa normaalia, hyvin tehtyä työtä. Työsuhteen alkaessa sinulla voi olla koeaika (max 6 kk), jolloin henkilökohtainen osuus voi olla perustellusti normaalia matalampi. Palkan henkilökohtainen osuus on aina sopimiskysymys työnantajan kanssa.

Lomat ja vapaat

Työsopimuksessa on määritelty myös vuosilomasi ja siinä on ohjeistus vapaapäivien ja leirivapaiden käyttöön.
Sinulla on oikeus vuosilomaan, josta sovitaan myös työsopimuksessa. Jos työsopimuksessa ei ole siitä mainintaa, noudatetaan työlainsäädäntöä.

Työntekijällä on oikeus kahteen viikottaiseen vapaapäivään, jotka on kerran kuukaudessa järjestettävä viikonvaihteeseen. Mikäli työtehtävien hoidon vuoksi toista vapaapäivää ei voida järjestää viikoittain, ne tulee antaa pidemmässä jaksossa, kuitenkin kahden kuukauden kuluessa. Kahta tai kolmea täyttä leirivuorokautta kohden suositellaan annettavaksi yksi vapaapäivä ja 4-7 täyttä leirivuorokautta kohden vastaavasti kaksi vapaapäivää. Vapaakirkon luottamustehtävien hoitamista ei katsota vapaa-ajaksi. Vapaapäivistä suositellaan laadittavaksi vapaapäiväsuunnitelma vähintään kahden kuukauden ajalle. (SVK:n ohje)

Työaika

Käy työntajantan kanssa keskustelu todellisesta työajastasi.
Työn luonteesta johtuen sinuun sovelletaan kokonaistyöaikaa. Se tarkoittaa, että palkka on kokonaispalkka, joten erilaisia ylityö-, iltatyö-, lauantaityö tai pyhätyökorvauksia ei makseta erikseen.
Työaikasi on joustava. Jos palkanmaksun perusteena oleva työaikasi on siis 160 tuntia kuukaudessa, se voi jakautua epätasaisesti kuukauden sisällä. Suunnittele työaikasi ajoissa niin että pystyt tasaamaan työajan kuukauden sisällä.
Vaikka työ on monesti epäsäännöllistä, voit vaikuttaa työn mielekkyyteen paljon hyvällä kalenteroinnilla. Suunnittele itsellesi ensin “normaali” työviikko ja varaa siitä itsellesi aikaa säännöllisiin toimintoihin, suunnitteluun ja valmisteluun, ihmisten tapaamiseen, työn kehittämiseen, rukoukseen, jne. Pidä huolta, että pystyt erottamaan työ- ja vapaa-ajan toisistaan.

Esimies

Sinulla on oikeus esimieheen. Esimies on henkilö (ei ryhmä), jonka tehtäviin kuuluu mm.

 • Edustaa sinulle työnantajaa, eli seurakuntaa
 • On vastuussa siitä, että sinun oikeutesi työntekijänä toteutuvat
 • Järjestää sinulle tilat ja välineet työn tekemiseen
 • Tukea ja auttaa sinua työn organisoimisessa
 • Kehittää sinua ammatillisesti (säännöllinen kehityskeskustelu on tässä työväline)

Matka- ja kulukorvaukset

Työntantaja vastaa kaikista työhön liittyvistä kuluista, myös siitä että sinulla on tarvittavat työvälineet (esimerkiksi puhelin ja puhelinkulut, tietokone, toimistotarvikkeet ja muut tarvikkeet). Keskustele esimiehesi kanssa, paljonko työalueellesi on budjetoitu rahaa ja millä periaatteilla sitä voi käyttää.
Vastaat itse kodin ja työpaikan välisistä matkoista. Muista työhön liittyvien matkojen kustannuksista vastaa työntantaja. Keskustele esimiehesi kanssa työyhteisösi matkustuksen periaatteista.

Toimenkuva ja työn seuranta

Laadi esimiehesi kanssa itsellesi kirjallinen toimenkuva. Esittele se vanhimmistolle.

Työsuhdeturva

Olet itse vastuussa mahdollisen työttömyyden vaikutuksista henkilökohtaiseen talouteesi. Varmista toimeentulosi mahdollisen työttömyyden aikana liittymällä työttömyyskassan jäseneksi (esim. YTK).

Sähköposti

Tilaa itsellesi svk.fi päätteinen sähköpostiosoite. Se on turvallisempi etenkin työntekijöiden keskinäisessä viestiliikenteessä, sillä Vapaakirkolla on oma palvelin. Tilaa sähköposti osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Ohjeita ja asetukset löytyvät täältä

APUA JA TUKEA TYÖHÖN

Järjestä itsellesi rukoustukea

Esirukous työsi puolesta on tärkeää ja aiheiden jakaminen muille seurakuntalaisille lisää sitoutumista nuorempien sukupolvien kasvuun. Kerää vaikka oma esirukoilijoiden joukko WhatsAppin vastaanottajalistaksi ja opettele jakamaan ytimekkäästi niin rukouspyyntösi kuin kiitosaiheesi työsi puolesta. Vie työhön liittyviä rukous- ja kiitosaiheita myös seurakunnan rukousiltoihin, esirukousryhmiin, tms. Tätä kylvöä tehdään yhdessä ja parhaiten kaikki menestyy rukoillen!

Älä jää yksin - Verkostoidu

Tule mukaan valtakunnalliseen lapsi- ja nuorisotyöntekijöiden verkostoon.

 • Huolehdi, että olet työntekijöiden whatsapp- ja sähköpostilistoilla. Listoja ylläpitävät SVN:n toimihenkilöt.
 • Vapaakirkon eri työalat tiedottavat seurakuntia ja työntekijöitä ajankohtaisista asioista kuukausittain lähetettävällä Kenttäpostilla. Tilaa se itsellesi osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
 • Loistava tapa tutustua syvemmin kollegoihisi, on olla mukana jossain valtakunnallisessa työmuodossa - esimerkiksi jonkin leirin henkilökunnassa.

Osallistu valtakunnallisille koulutuspäiville, verkostopäiville ja tapaamisiin.

 • Vapaakirkon työntekijäpäivät
 • Lapsi- ja nuorisotyöntekijöiden päivät ja tapaamiset
 • Oman alueesi työntekijöiden tapaamiset

Verkostoidu oman alueesi ja paikkakuntasi lapsi- ja nuorisotyön ammattilaisten kanssa - sekä hengellistä että sekulaaria nuorisotyötä tekevien kanssa.

Pidä huolta jaksamisestasi

Vaikka työsi on parhaimmillaan erittäin voimaannuttavaa, se on usein myös henkisesti ja hengellisesti kuluttavaa. Kerää tueksesi vahva ammatillinen tukiverkosto. Esimiehesi tuen lisäksi saatat tarvita esimerkiksi työnohjaajan (ammatillinen tuki), ja mentorin/mentoreita (hengellinen kasvu, persoonan kehitys). Myös Teopoliksen työntekijät ovat tukenasi sekä henkilökohtaiseen elämään että työhön liittyvissä kysymyksissä.
Pidä huolta hyvistä elintavoista. Riittävä lepo, hyvä ruokavalio, liikunta. Sinulla tulee olla myös seurakunnan ulkopuolista elämää.

Pysy lähellä Jeesusta

Jeesus sanoo: “Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään.” (Joh.15:5)
Onnistumisesi hengellisessä työssä riippuu vahvasti siitä, miten henkilökohtainen suhteesi Jumalaan voi. Pidä itsesi päivittäin lähellä Jeesusta sillä tavalla, joka on sinulle luontainen. Älä rukoile ja lue Sanaa ainoastaan “työn puolesta” vaan varaa aikaa säännölliselle Jumalan kohtaamiselle ja hengelliselle uudistumiselle säännöllisesti.

Tunnista hengellisen työn erityispiirteet

Vaikka seurakuntatyö on tavallinen työsuhde, se myös eroaa eroaa muusta työstä. Hengellisessä työssä esimerkiksi työminä ja aito minä ovat lähempänä toisiaan. Samalla kun sinun tulee olla ammatillinen ja osata asettaa rajoja, teet työtä kuitenkin omalla persoonallasi, etkä voi piiloutua työnaamariin.
Myös hengellinen taistelu saattaa yllättää rajuudellaan eturintamalla. Vaikka olet työntekijä, se ei tee sinusta “super-ihmistä”, vaan kamppailet synnin, kyynisyyden ja negatiivisten tunteiden kanssa kuten muutkin. Älä arkaile puhua pastorille, sielunhoitajalla tai mentorille omista haasteistasi.

Kehitä itseäsi jatkuvasti

Lue kirjoja ja lehtiä jotka kehittävät ammattitaitoasi.
Seurakuntien työntekijät saavat 50% alennusta kaikista Päivä Osakeyhtiön kirjoista sekä 25% alennusta Päivän kautta ostetuista muiden kustantajien kirjoista.
Muutamia kirjasuosituksia:

 • Your First Two Years in Youth Ministry, Doug Fields
 • Ajatuksena Oranssi, Reggie Joiner
 • Polku316 - Uusi Jumalaa rakastava sukupolvi, Marika Hakola, Tommi Koivunen
 • Turvallisesti seurakunnassa, Anne Ainesmaa
 • Kohti Elämää - Seurakuntakoulun opas, Tommi Koivunen, Jorma Kuusinen, Kristian Vilkman.


Upeaa, että olet mukana nostamassa uutta Jumalaa rakastavaa sukupolvea, joka muuttaa maailmaa!