Kotipyhis, viikko 1

Opetus 1 - Valitsen hyviä esikuvia: Joosua on Jumalan puolella

Aikuiselle tiedoksi

Raamatun teksti: 2. Moos. - Joosua 1

Tunnin oppimistavoite: Aito ihminen
- Voimme luottaa Jumalaan kaikessa.
- Seisomme Jumalan puolella, vaikka toiset vastustaisivatkin.
- Valitsemme esikuviksemme heitä, jotka rohkeasti luottavat Jumalaan.

Aloitus

- Kerrotaan lapsille, mikä on kotipyhäkoulu: juttelemme Jumalasta, kuten pyhäkoulussa yleensäkin, mutta teemme sen kotona
- Muistellaan lasten kanssa, keitä kavereita pyhäkoulussa yleensä on. Jutellaan siitä, miten heilläkin on kotipyhäkoulu menossa, tästä samasta aiheesta

Alkulaulu ja alkurukous

- Lauletaan yhdessä Valta Herran on -- https://www.youtube.com/watch?v=NunGoLRDx5c&list=OLAK5uy_mvbRMxPXm3X6DLKsugEKtcCfuEYfu240s&index=6&t=0s

- Laulun sanat löytyvät Jippiimission diasarjasta, diat 31-39. https://drive.google.com/file/d/0ByJT8kL43oCXa3g0Y1JxSUpIeHM/view

- Rukoillaan ja pyydetään siunausta tälle kotipyhäkoululle, kaikille muillekin kotipyhäkouluille sekä perheelle, suvulle ja ystäville. Rukousta voidaan konkretisoisa piirtämällä iso sydän kuvaamaan Taivaan Isän sydäntä. Sitä mukaa, kun siunaamme ihmisiä,  lisätään heidät sydämeen joko piirtämällä tai kiinnittämällä valokuva.

Raamatun kertomus

- Katsotaan Nasta Raamis –kertomus Joosuasta: https://www.tv7.fi/vod/player/34024/

Jutellaan

- Mitä hyvää Joosua ja Kaaleb näkivät? Mitä pelottavaa muut näkivät?
- Oliko joku kahdestatoista vakoojasta oikeassa ja joku väärässä?
---Kaikki nähdyt asiat olivat todellisia. Joosua ja Kaaleb kuitenkin ymmärsivät, että Jumala oli pelottavia jättiläisiä voimakkaampi. Jumala oli myös luvannut antaa heille juuri tämän maan, ja Jumala on aina luotettava. Siksi he uskalsivat huomata myös hyvät asiat.
- Onko meidän elämässämme jotakin, mikä on pelottavaa? Onko Jumala luvannut meille jotakin, mikä voisi hälventää meidän pelkojamme?
- Mitä hyvää meidän elämässämme on? Miten voisimme iloita siitä, Joosuan tavoin?

Terkkuja kavereille

- Tehdään lyhyt video toisille seurakuntamme kotipyhäkouluille. Kerrotaan siinä, mikä oli kivoin juttu, josta äsken juttelimme. Lähetetään video oman seurakunnan pyhisläisten whatsappiin tms. viestiketjuun.
- Katsotaan kavereiden lähettämiä kotipyhisvideoita.

Pelataan: Jättiläiset ja vakoojat
Valitaan yksi tai kaksi leikkijää jättiläiseksi, loput ovat vakoilijoita. Jättiläisillä on oma kotipesä, samoin vakoilijoilla omansa. Lisäksi huoneessa tai tietyllä rajatulla alueella on hedelmiä. Hedelmät voivat olla esimerkiksi tyhjiä limsapulloja tai pyykkipoikia. Vakoilijat yrittävät saada kerättyä hedelmiä tuliaisiksi kotimaahan (=kotipesään) ilman, että jättiläinen huomaa heitä. Hedelmiä saa ottaa vain yhden kerrallaan. Mikäli jättiläinen huomaa vakoilijan ottavan hedelmän, saa jättiläiset hedelmän omaan kotipesään. Hedelmä pitää huomata silloin, kun se poimitaan. Jättiläinen huutaa: seis, älä vie hedelmiäni. Jättiläinen voi myös ottaa kiinni vakoilijan silloin kun hän on jo poiminut hedelmän ja on matkalla kotipesään. Mikäli jättiläinen saa koskettua vakoilijaa, tulee myös vakoilijasta jättiläinen. Peli päättyy kun kaikki hedelmät on kerätty tai jättiläiset ovat saaneet kaikki omalle puolelle.

Askarrellaan viinirypäleterttu. Pohjaksi kartonki. Liimataan päälle rypäleitä. Rypäleet voidaan tehdä rutistamalla vaalean vihreästä paperista pyöreitä tolloja tai värittämällä pieniä styroksipalloja. Ruskeasta piippukrassista tehdään varsi.

Välipala: Valmistetaan yhdessä hedelmäsalaattia.